Πολλαπλή Σκλήρυνση:

«Το σώμα σου στέλνει μηνύματα. Μην τα αγνοείς!» – Ενημερωτική καμπάνια για τη Πολλαπλή Σκλήρυνση

Η φετινή εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, που εορτάζεται στις 30 Μαΐου, είναι αφιερωμένη στα αφανή συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, με στόχο να ευαισθητοποιήσει όλους να «ακούσουμε» τα μηνύματα που μας στέλνει το σώμα μας και να απευθυνθούμε άμεσα σε γιατρό.

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια άγνωστης αιτιολογίας. Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και εκφύλιση του κεντρικού νευρικού συστήματος και προσβάλλει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα οπτικά νεύρα. Τα συμπτώματα και η πορεία της διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση δεν είναι ιάσιμη, αλλά οι θεραπείες που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια επιβραδύνουν την εξέλιξή της και ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών ζει μία φυσιολογική ζωή.

Παγκοσμίως, περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι δηλαδή 1 στους 3.000, πάσχουν από ΠΣ. Στην Ευρώπη αφορά σε 1 στα 925 άτομα, περίπου, ενώ στην Ελλάδα, αν και δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημο Μητρώο Ασθενών, υπολογίζεται ότι νοσούν περίπου 13.000 άτομα.

Η νόσος εμφανίζεται δύο φορές συχνότερα στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες, ενώ γενικότερα είναι συχνότερη σε άτομα που ζουν σε χώρες που βρίσκονται μακριά από τον Ισημερινό.

Τα αρχικά συμπτώματα είναι συνήθως παροδικά και ήπια, με αποτέλεσμα ο ασθενής να καθυστερεί στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, ενώ η πορεία της ασθένειας διαφέρει από άτομο σε άτομο.

  • 90% των ασθενών εμφανίζουν κόπωση ακόμα και σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες,
  • ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ασθενών αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη βάδιση , εντός 15 ετών από την έναρξη της ΠΣ
  • ουλάχιστον 80% των ασθενών αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ουροδόχο κύστη,
  • περίπου 50% των ασθενών θα αναπτύξουν προβλήματα στη γνωστική λειτουργία (π.χ., πτώση σε επεξεργασία πληροφοριών, μνήμη, προσοχή και συγκέντρωση, εκτελεστικές λειτουργίες κ.ά.),
  • τα προβλήματα όρασης (πόνος, διπλωπία, απώλεια όρασης) είναι από τα πρώτα και πιο κοινά συμπτώματα στο 15-20% των ασθενών.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας «Το ταξίδι των ασθενών με ΠΣ στην Ελλάδα» που διεξήχθη από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Μάιος 2019), η ΠΣ συνιστά μια ανατροπή στη ζωή του ατόμου, η οποία δημιουργεί διάφορους φόβους, ωστόσο, τα άτομα κινητοποιούνται για να αντιμετωπίσουν τη διάγνωση και να διαχειριστούν τη νόσο. Στη διαδικασία αυτή, πηγές υποστήριξης είναι η οικογένεια, οι φίλοι, οι Σύλλογοι ατόμων με ΠΣ, άλλοι πάσχοντες από ΠΣ, ο γιατρός τους με τον οποίο αναπτύσσουν στενή σχέση.

Κάθε ασθενής με ΠΣ είναι μοναδικός. Κάποιοι ασθενείς μιλούν ανοιχτά για την ΠΣ στο οικογενειακό ή και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, ενώ άλλοι δεν αποκαλύπτουν την ύπαρξή της, φοβούμενοι επιπτώσεις στην εργασία τους και πιθανό στιγματισμό. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν πως απαιτούνται ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα υγείας, καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως εμπόδια στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και ανάγκη για ιδιωτικές πληρωμές. Επιπρόσθετα, επιθυμούν να αλλάξουν την εικόνα που έχει η κοινωνία για την ΠΣ και την αναπηρία και αγωνίζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

«Το σώμα σου στέλνει μηνύματα. Μην τα αγνοείς!» – #akoutaminimata

Με αφορμή την 30η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, η Roche Hellas στέλνει φέτος ένα διαφορετικό μήνυμα μέσω της εκστρατείας «Το σώμα σου στέλνει μηνύματα. Μην τα αγνοείς!» ενημερώνοντας το κοινό για τα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και αναδεικνύοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου.

H εκστρατεία «Το σώμα σου στέλνει μηνύματα. Μην τα αγνοείς!» τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων και η ενθάρρυνση για την έγκαιρη αναζήτηση διάγνωσης και κατάλληλης θεραπείας.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, βιωματικές δράσεις ευαισθητοποίησης για το κοινό πραγματοποιήθηκαν από τη Roche Hellas σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα σε 4 πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας.

Η εκστρατεία τους επόμενους μήνες θα μεταφερθεί και σε άλλες εταιρείες εκτός φαρμακευτικού κλάδου.