Μένουμε Σπίτι και Παίζουμε Δημιουργικά Παιχνίδια

Καθώς οι ώρες που περνάμε στο σπίτι έχουν αυξηθεί, καλό είναι τα παιδιά να απασχολούνται με δημιουργικά παιχνίδια και όχι με παιχνίδια στατικά, χωρίς φαντασία ή «παιχνίδια» εξολόθρευσης και εξόντωσης.

Το δημιουργικό παιχνίδι αποτελεί κάθε φορά και ένα «καινούργιο παιχνίδι». Επομένως ένα παιχνίδι όπου π.χ., το παιδί πατάει ένα κουμπί και βγαίνει μια μαριονέτα από ένα κουτί, δεν ανήκει στην κατηγορία του δημιουργικού, για τον απλούστατο λόγο ότι όσες φορές και αν το παιδί πατήσει το κουμπί, θα βγει η μαριονέτα – το αποτέλεσμα θα είναι πάντα ίδιο.

Το παιχνίδι με την πλαστελίνη όμως, είναι δημιουργικό, επειδή κάθε φορά το παιδί πλάθει διαφορετικά σχήματα.

Με απλά λόγια ο σκοπός του δημιουργικού παιχνιδιού είναι η δημιουργία! Προφανές. Σημαντικό όμως για να διαχωρίσουμε ορισμένα παιχνίδια που είναι δημιουργικά από εκείνα που ζητούν από τους παίκτες να σκοτώσουν και να εξολοθρεύσουν. Το δημιουργικό παιχνίδι καλεί το παιδί να ενεργοποιήσει τη φαντασία του, να σχεδιάσει τη στρατηγική δράσης του, μόνο του ή σε ομάδα, να αναπτύξει την κινητικότητά του και να εκφράσει τα συναισθήματά του. Πάνω από όλα του δίνει χαρά.

Κατεξοχήν δημιουργικά παιχνίδια είναι τα επιτραπέζια, τα μουσικά όργανα, οι ελεύθερες κατασκευές και οι χειροτεχνίες, χωρίς κανόνες. Επίσης στα δημιουργικά παιχνίδια ανήκουν και τα βιβλία που ζητούν από το παιδί να ασχοληθεί με δραστηριότητες (π.χ., ζωγραφική, χειροτεχνία) σχετικές με το θέμα του βιβλίου.

Πηγή: ygeiamou.gr

Λογοθεραπεία στη Λάρισα

Το Εργαστήρι Λογοθεραπείας Άννα Χούρλια παρέχει θεραπευτικές υπηρεσίες για παιδιά και ενήλικες. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.