ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Μεσογειακή Διατροφή και η Ποιότητα της Ζωής του Παιδιού

Μαζί με την άσκηση, η διατροφή έχει άμεση επίδραση στο σωματικό βάρος ενός παιδιού, τη γενική υγεία και την ευημερία του. Οι συνέπειες για την υγεία των παχύσαρκων παιδιών είναι σημαντικές. Τα παιδιά αυτά έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου 2, άπνοια ύπνου και ψυχολογικά προβλήματα όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη.

Ο καλύτερος τρόπος για τη βελτίωση της διατροφής και την πρόληψη της παχυσαρκίας στα παιδιά είναι η ενεργή συμμετοχή των γονέων τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι.

Σε κυβερνητικό δε επίπεδο επισημαίνονται οι υποχρεώσεις της Πολιτείας σχετικά με την προαγωγή και την προώθηση υγιεινών διατροφικών προτύπων στα παιδιά.

H παιδική παχυσαρκία, οφείλεται κατά µεγάλο µέρος στην υπερκατανάλωση βιοµηχανοποιηµένων τροφίµων, στην έλλειψη σωµατικών δραστηριοτήτων των παιδιών και την υπερβολική καθιστική ζωή.

Η Μεσογειακή Διατροφή μειώνει:

  • τα καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 9%,
  • τους καρκίνους κατά 6%,
  • την εµφάνιση των νόσων PARKINSON και ALZHEIMER
  • τη λιποδυστροφία στην αντιρετροϊκή θεραπεία του AIDS

Μεγάλη έρευνα που εκπονήθηκε από το Κέντρο Μεσογειακής ∆ίαιτας-∆ιατροφής σε 2500 παιδιά στην Ελλάδα και την Κύπρο έδειξε ότι:

  • 3 στα 10 παιδιά δεν τρώνε πρωινό.
  • 5 στα 10 παιδιά δεν παίρνουν σνακ από το σπίτι για το σχολείο.
  • 1 στα 10 παιδιά παίρνει όλα τα γεύµατα µε την οικογένειά του!
  • 5 στα 10 παιδιά τρώνε πάνω από 2 φορές κόκκινο κρέας την εβδοµάδα.
  • 6 στα 10 παιδιά θεωρούν ότι τρέφονται σωστά.
  • 6 στα 10 παιδιά γνωρίζουν τον όρο Μεσογειακή διατροφή και τον συνδέουν µε το ελαιόλαδο.
  • 7 στα 10 παιδιά διαβάζουν τη λήξη στις ετικέτες των τροφίµων.
  • 8 στα 10 παιδιά τρώνε τουλάχιστον µια φορά την εβδοµάδα φαγητό απ’ έξω.

Από το 2000-2010, εξετάστηκαν 1200 υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά από τα οποία:

  • περίπου 2 παιδιά στα 10 είχαν διαταραχή των λιπιδίων και
  • περίπου 1 παιδί στα 10 είχε εικόνα προδιαβήτη.

Τα παιδιά και οι γονείς παρακολουθήθηκαν για οκτώ χρόνια µε σωστή παρεµβατική πολιτική (γνωστική και συµπεριφορική καθοδήγηση παιδιών και γονέων) µε αποτέλεσµα να γίνουν έφηβοι µε φυσιολογικό βάρος σώµατος και µεταβολικούς δείκτες.

Συμπερασματικά η υγεία του παιδιού είναι αποτέλεσμα υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών, ενώ η ποιότητα ζωής τους αφορά την σωματική, συναισθηματική και κοινωνική διάσταση. Είναι δυνατή η ύπαρξη μιας μερικής αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής και τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία. Χρειάζεται όμως περαιτέρω έρευνα.

Ο καλύτερος τρόπος για τη βελτίωση της διατροφής και την πρόληψη της παχυσαρκίας στα παιδιά, είναι:

  1. Τα παιδιά θα πρέπει να τρώνε μια ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων.
  2. Τα ψάρια, όπως η πέστροφα, το σκουμπρί και ο σολομός, τα πουλερικά και τα κρέατα, τα αυγά και οι γλυκές απολαύσεις πρέπει να καταναλώνονται μία φορά την εβδομάδα. Το γιαούρτι και το τυρί θα πρέπει να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, και το βούτυρο θα πρέπει να αντικατασταθεί με το ελαιόλαδο.
  3. Να ενσωματώσετε υγιείς πρακτικές διατροφής στην καθημερινή ζωή της οικογένειάς σας.
  4. Να ετοιμάζετε ισορροπημένα γεύματα που αποτελούνται από φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχο κρέας, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη προσοχή και στο μέγεθος των μερίδων.
  5. Συμπληρώστε τη διατροφή του παιδιού σας με κάποιο πολυβιταμινούχο σκεύασμα και όχι με πατατάκια, γαριδάκια κ.λπ.
  6. Τέλος το πιο σημαντικό είναι, να διδάξουμε τα παιδιά μας τη σημασία της σωστής διατροφής και να δώσουμε πρώτοι το “καλό παράδειγμα” με την ενσωμάτωση των υγιεινών διατροφικών συνηθειών στη δική μας ζωή.