ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΑΓΧΟΣ

Πανελλήνιες Εξετάσεις & Διαχείριση Αποτυχίας

Χιλιάδες παιδιά διαγωνίστηκαν στις πανελλήνιες εξετάσεις, διεκδικώντας το δικαίωμα στο δικό τους “όνειρο”: να περάσουν στην Σχολή της αρεσκείας τους και να ξεκινήσουν τις σπουδές που ελπίζουν πως θα τους φέρουν ολοκλήρωση και επαγγελματική αποκατάσταση.

Τι να κάνεις, αν τυχόν δεις, ότι δεν πέτυχες αυτό που ήθελες

1. Αναπνεύστε: Όταν ακούσετε τα αποτελέσματα και ο φόβος σας κυριεύσει, καθίστε και αναπνεύστε βαθιά. Πιείτε λίγο κρύο νερό.

2. Μιλήστε στον εαυτό σας για να χαλαρώσετε: Μην διστάσετε! Μιλήστε σαν να μιλάγατε σε ένα παιδί 2 χρονών, με ένα γλυκό και αξιαγάπητο τρόπο.. “Εντάξει, δεν έγινε κάτι. Ηρέμησε… όλα θα πάνε καλά”

3. Μιλήστε με τους φίλους σας: Μοιραστείτε αυτό που νιώθετε, αφού αυτό εκτονώνει τον φόβο. Μιλήστε άνετα με τους γονείς σας. Θα δείτε ότι είναι πολύ πιο κατανοητικοί από ό,τι πιστεύετε. Αν το αίσθημα του φόβου και της θλίψης διαρκεί περισσότερο, μην διστάσετε να μιλήσετε με κάποιον σύμβουλο. Είναι απόλυτα λογικό και θα σας βοηθήσει να ελαφρύνει το κεφάλι σας αλλά και να δείτε τη συνέχεια με διαύγεια.

4. Γράψτε όσα νιώθετε σε ένα χαρτί: Αυτή η τεχνική θα σας βοηθήσει. Μην διστάσετε να είστε απόλυτα ειλικρινείς. Στη συνέχεια κάψτε και πετάξτε μακριά το χαρτί. Και πάλι, μην διστάσετε. Είναι μια προσωπική σας στιγμή και θα σας βοηθήσει.

5. Αντιμετωπίστε τους φόβους σας και στη συνέχεια αφήστε τους να φύγουν: Δεχτείτε ότι είστε φοβισμένοι. Μερικές φορές, το κλάμα θα σας βοηθήσει περισσότερο. Αδειάστε το μυαλό σας και, στη συνέχεια, θα είστε σε θέση να το γεμίσετε με θετικές σκέψεις.

6. Θα περάσει και αυτό: Παρά το γεγονός ότι σήμερα φαίνεται πολύ δύσκολο, σε 10 χρόνια από τώρα, θα κοιτάτε πίσω και θα χαμογελάτε με αυτήν την ημέρα. Ρωτήστε τους μεγαλύτερους γύρω σας σχετικά με την αντίστοιχη εμπειρία τους. Θα δείτε ότι η ζωή έχει πολύ πιο σημαντικές προκλήσεις από τις εξετάσεις σας σαν μικρό παιδί ή έφηβος/η.