Κινητικές Δεξιότητες: Βοηθήστε το Παιδί να τις Εξελίξει

Οι λεπτές κινητικές δεξιότητες περιλαμβάνουν δραστηριότητες που απαιτούν μικρότερους μυς στα χέρια του παιδιού που χρειάζονται συγκέντρωση και ακρίβεια. Οι λεπτές κινητικές δεξιότητες αναφέρονται στον συντονισμό μεταξύ μικρών μυών, όπως εκείνων των χεριών και των δακτύλων, με τα μάτια.

Οι λεπτές κινητικές δεξιότητες περιλαμβάνουν τους μικρούς μυς του σώματος που επιτρέπουν λειτουργίες όπως το γράψιμο, η συγκέντρωση μικρών αντικειμένων. Περιλαμβάνουν αντοχή, λεπτό έλεγχο κίνησης και επιδεξιότητα. Η εξέλιξη των κινητικών δεξιοτήτων είναι κομβικής σημασίας, καθώς το παιδί μεγαλώνοντας θα είναι σε θέση να κάνει πράγματα με μεγαλύτερο έλεγχο, ταχύτητα και ακρίβεια.

Πώς θα ενθαρρύνετε το παιδί

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για το παιδί είναι να το ενθαρρύνετε να αξιοποιεί τις λεπτές κινητικές του δεξιότητες. Αφήστε το παιδί να προσπαθήσει να εξελίξει τις κινητικές του δεξιότητες κάνοντας δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τον συντονισμό των μικρών μυών. Μέχρι την ηλικία των δύο ετών, το παιδί θα πρέπει:

  • Να μπορεί να γυρίσει το πόμολο της πόρτας.
  • Να γυρίσει τις σελίδες ενός περιοδικού ή βιβλίου, ακόμα και αν είναι παραπάνω από μία.
  • Να τρώει μόνο του.
  • Να μαζεύει μικρά αντικείμενα, χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τα δάχτυλά του.

Τα παιχνίδια για καλές κινητικές δεξιότητες

Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τα παιδιά να βελτιώσουν τις κινητικές τους δεξιότητες, απλώς χρειάζεται εξάσκηση και υπομονή. Μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί να χρωματίσει, να ζωγραφίσει, να παίξει με τουβλάκια – μπλοκ, να γυρίσει σελίδες σε ένα βιβλίο και να πάρει μικρά κομμάτια φαγητού. Υπάρχουν επίσης πολλά παιχνίδια που μπορούν να του διδάξουν πώς να εξασκήσει τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Διαλογή σχήματος.
  • Παιχνίδι με παζλ ή τουβλάκια.
  • Παιχνίδι με κύκλους που μπαίνουν στο ραβδί.
  • Ζωγραφική.

Πηγή: imommy.gr

Λογοθεραπεία στη Λάρισα

Το Εργαστήρι Λογοθεραπείας Άννα Χούρλια παρέχει θεραπευτικές υπηρεσίες για παιδιά και ενήλικες. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.