Δυσλεξία και Ενήλικες

Η δυσλεξία είναι μια μαθησιακή δυσκολία, η οποία μπορεί να προκαλέσει πολλά επί μέρους θέματα, συμπεριλαμβανομένων το διάβασμα και το γράψιμο. Οι άνθρωποι που έχουν δυσλεξία συνήθως έχουν πρόβλημα να αντιστοιχίσουν τα γράμματα με τους ήχους.


Η δυσλεξία τυπικά διαγιγνώσκεται στα παιδιά και η έμφαση κυρίως δίνεται στην αντιμετώπιση των ενδείξεων στην παιδική ηλικία. Ωστόσο η δυσλεξία, εξαιτίας της φύσης της, συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή.
Κάποια παιδιά με δυσλεξία δεν λαμβάνουν μια διάγνωση πριν την ενηλικίωση τους και πολλοί ενήλικες με δυσλεξία, λένε ότι αλλάζουν πάρα πολύ τα συμπτώματα τους ανάλογα με την ηλικία.

Ας δούμε κάποια δεδομένα για τους ενήλικες με δυσλεξία

  • Η δυσλεξία είναι μια δυσκολία των ευρύτερων δυσκολιών που λέγονται ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
  • Η δυσλεξία είναι μια δυσκολία που διαφοροποιείται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
  • Η δυσλεξία είναι προτιμότερο να την προσεγγίζουμε όχι σαν μία μεμονωμένη οντότητα, αλλά σαν ένα σύνολο πραγμάτων.
  • Η αντιμετώπιση της δυσλεξίας σε έναν ενήλικα, έγκειται στο να τον βοηθήσεις να ξεπεράσει τις συγκεκριμένες δυσκολίες που έχει στη ζωή του.

Πόσο διαφέρει η δυσλεξία στους ενήλικες απ΄ ότι στα παιδιά;

Όπως είναι γνωστό, οι δυσκολίες στην ανάγνωση αποτελούν ορόσημο της δυσλεξίας, ειδικά στα παιδιά. Ωστόσο οι περισσότεροι ενήλικες με δυσλεξία μπορούν να διαβάσουν και μάλιστα έχουν εφεύρει διάφορες στρατηγικές/τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις αναγνωστικές τους δυσκολίες. Επίσης οι ενήλικες παρουσιάζουν μία σειρά άλλων χαρακτηριστικών, όπως για παράδειγμα τα θέματα μνήμης. Τέλος τα άτομα με δυσλεξία ΔΕΝ έχουν πρόβλημα στην ομιλία και στο λεξιλόγιο.

Τα πιο γνωστά συμπτώματα στους ενήλικες δυσλεξικούς

Ενήλικες με δυσλεξία συχνά έχουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων ψυχικής υγείας (λόγω της δυσλεξίας τους), όπως για παράδειγμα συναισθηματικές δυσκολίες και εργασιακές. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, αισθήματα ντροπής και εξευτελισμού ή στερούνται αυτοπεποίθησης και πίστης στις ικανότητες τους, είτε πρόκειται στο σχολικό πλαίσιο, είτε στο εργασιακό. Παρότι έχουν μια τέτοια εικόνα, είναι ταυτοχρόνως πολύ έξυπνοι ή σκοράρουν υψηλά στα τεστ νοημοσύνης, ωστόσο έχουν χαμηλές επιδόσεις στη εργασία τους ή στο σχολείο.

Άλλα συμπτώματα είναι τα εξής:

Θέματα οπτικής αντίληψης κατά την ανάγνωση: Οι ενήλικες με δυσλεξία μπορεί να έχουν ευαισθησία στην έντονη φωτεινότητα, ή στο χρώμα του χαρτιού ή των τυπωμένων λέξεων. Αλλαγές στη γραμματοσειρά, στο χρώμα ή σε άλλα χαρακτηριστικά των λέξεων, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στους ενήλικες με δυσλεξία κατά την ανάγνωση.

Δυσκολία να συγκεντρώνονται όταν διαβάζουν: Ενήλικες με δυσλεξία ενώ διαβάζουν, πολύ συχνά χάνουν τη σειρά που βρίσκονται, αισθάνονται ότι οι λέξεις κουνιούνται (ή πηδάνε) και γενικά βρίσκουν το διάβασμα πολύ αγχωτικό.

Πολύ σπάνια ή ποτέ δεν διαβάζουν από ευχαρίστηση: Η δυσλεξία μπορεί να κάνει το διάβασμα μια σωστή πρόκληση και επομένως πολλά άτομα με δυσλεξία στους οποίους αρέσει να μαθαίνουν αλλά δεν μπορούν να διαβάσουν, προτιμούν άλλους τρόπους εκμάθησης, πλην του διαβάσματος.

Δυσκολίες με το γραπτό λόγο και με τα γραπτά τεστ: Ένας ενήλικας με δυσλεξία για παράδειγμα, μπορεί να είναι απολύτως ικανός στην εργασία του, αλλά είναι πολύ διστακτικός να δώσει ένα γραπτό τεστ για να αναβαθμίσει τη θέση του και να προχωρήσει. Επίσης μπορεί να γίνεται αποδέκτης αρνητικών σχολίων και παραπόνων από άλλους συναδέλφους, για την επίδοσή του στη γραπτή επικοινωνία του.

Μπερδεύουν λέξεις που έχουν ομοιότητες ηχητικές και οπτικές, κατά την ανάγνωση ή το γράψιμο.

Δυσκολία να γράψεις μηνύματα (ιδιοχείρως) ή εκθέσεις: Ενήλικες με δυσλεξία μπορεί να ξεχάσουν τι ήθελαν να γράψουν, αδυνατούν να παραμένουν στη σειρά των σκέψεων τους, ή κάνουν λάθη κατά την αντιγραφή ενός μηνύματος.

Μπερδεύουν το αριστερά με το δεξιά, ή με άλλα λόγια δυσκολεύονται με το χωρικό συλλογισμό, για παράδειγμα, το να διαβάζουν ένα χάρτη, ειδικά αν αυτός περιέχει και γραπτές οδηγίες.

Πηγή: medicalnewstoday.com

Λογοθεραπεία στη Λάρισα

Το Εργαστήρι Λογοθεραπείας Άννα Χούρλια παρέχει θεραπευτικές υπηρεσίες για παιδιά και ενήλικες. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.