Παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού

Με την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη να ξεκινά, γιορτάζουμε τη Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού! Καθιερώθηκε από τη διεθνή κοινότητα και στη χώρα μας γιορτάζεται κάθε χρόνο από τη 1 εως τις 7 Νοεμβρίου, αρχής γενομένης από το 1996.

Φέτος η εκστρατεία της WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) αφορά τη προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού «Εκπαιδευόμαστε και Υποστηρίζουμε» και έχει ως στόχο να ενημερώσει, να εδραιώσει , να εμπλέξει και να κινητοποιήσει δράσεις για τον μητρικό θηλασμό.

Με αυτή την αφορμή λοιπόν παραθέτουμε παρακάτω ορισμένες μόνο πληροφορίες οι οποίες καθιστούν τον μητρικό θηλασμό τόσο πολύτιμο.

Ο μητρικός θηλασμός παρέχει στο βρέφος τη πρώτη του επαφή με το φαγητό, κάτι το οποίο αποτελεί μία βαθιά συναισθηματική εμπειρία. Κατά τον θηλασμό το βρέφος και η μητέρα έχουν την ευκαιρία για σωματική επαφή, κάτι το οποίο στο βρέφος χαρίζει το αίσθημα της ασφάλειας , ενώ στη μητέρα παράγεται η ορμόνη της οξυτοκίνης, γνωστή ως ορμόνη της αγάπης και τη βοηθά να συνδεθεί συναισθηματικά με το μωρό της.

Το μητρικό γάλα μπορεί να προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά και αντισώματα που χρειάζεται ένα βρέφος τους πρώτους μήνες της ζωής του. Βρέφη τα οποία θηλάζουν ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και έτσι προφυλλάσονται από λοιμώξεις του αναπνευστικού και του γαστρεντερικόυ, ωτίτιδες και ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις. Ερευνες έχουν δείξει επίσης πως μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης παιδικού διαβήτη και λευχαιμίας. Επιπλέον, το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο, μειώνει την εμφάνιση αναγωγών, κολικών και δυσκοιλιότητας.

Η μητέρα οφελείται κι εκείνη αναρρώνοντας ταχύτερα από τον τοκετό, προστατέυεται από τον καρκίνο του μαστού και την οστεοπόρωση και σημειώνει απώλεια του επιπλέον βάρους που μπορεί να έχει πάρει στην εγκυμοσύνη.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF συστήνουν:

  • αποκλειστικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες ζωής
  • την έναρξή του από τη πρώτη ώρα από τη γέννηση του μωρού
  • την ελέυθερη πρόσβαση του μωρού στο στήθος τη μέρα και τη νύχτα
  • καθώς και την αποφυγή πιπίλας και μπιμπερόdadasdas

Γούσια Μαρίνα, Λογοθεραπεύτρια

 

Λογοθεραπεία στη Λάρισα

Το Εργαστήρι Λογοθεραπείας Άννα Χούρλια παρέχει θεραπευτικές υπηρεσίες για παιδιά και ενήλικες. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.