Παιδικά χριστουγεννιάτικα δώρα, με αποδέκτες παιδιά στο φάσμα του αυτισμού

Οι εορταστικές μέρες πλησιάζουν και οι περισσότεροι σκεφτόμαστε να εκπλήξουμε τους αγαπημένους μας με κάποιο δώρο κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Η επιλογή δώρου για ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού ενδέχεται να μην είναι ιδιαίτερα εύκολη. Πολλοί γονείς αναφέρουν ότι σε μία βόλτα σε καταστήματα παιχνιδιών, το παιδί τους δεν δίνει σημασία σε κανένα παιχνίδι. Άλλοι, ότι του τραβάνε την προσοχή παιχνίδια αλλά σε λίγα λεπτά παύει να ενδιαφέρεται για αυτά.
Από την κλινική εμπειρία θα γίνει αναφορά σε παιχνίδια που μέσα στο χρόνο τράβηξαν την προσοχή πολλών θεραπευομένων μας ώστε να δώσουμε ιδέες που μπορεί να «πιάσουν»!

  • Κύριος/ κυρία πατάτα: αγαπούν να τοποθετούν τα μέλη στη σωστή θέση, να τα ονομάζουν, να τα βάζουν σε λάθος θέση και να παρατηρούν την αντίδραση των μεγάλων.
  • Τάπες: σιδερένιες, πλαστικές, μεγάλες και μεσαίες. Τις στοιβάζουν, τις παρατάσσουν, τις παρατηρούν, ακούνε τον ήχο που βγάζουν, τις γκρεμίζουν ή παίζουν ανταγωνιστικά με τον παραδοσιακό τρόπο. Μπορούν να τις συλλέξουν και να τις πάρουν παντού μαζί τους προκαλώντας ένα όμορφο συναίσθημα ασφάλειας.
  • Πλαστικές ή μεταλλικές διαδρομές που συναρμολογούνται και κυλάνε πάνω τους μπαλίτσες. Όσο πιο πολλά κομμάτια έχει η συσκευασία, τόσο πιο μεγάλη είναι η διαδρομή της μπάλας και τόσο πιο διασκεδαστικό το παιχνίδι!
  • Αυτοκινητόδρομοι – τρενάκια: Θα προτιμούσαμε και πάλι πολλά κομμάτια προς συναρμολόγηση! Τα αυτοκινητάκια που είναι πιο ευλύγιστα, με μικρά πλαστικά μέρη, φαίνεται να είναι αγαπημένα πολλών παιδιών!
  • Σπιτάκια ηρώων τους οποίους παρακολουθούν σε παιδικά προγράμματα και μινιατούρες των ηρώων. Η γνωστή γουρουνίτσα και η οικογένεια της είναι αγαπημένοι πολλών παιδιών.
  • Παιδικά κιάλια, καλειδοσκόπια (οι σωλήνες που στην μία άκρη τους τοποθετείται το μάτι και με την εναλλαγή του φωτός δημιουργούνται υπέροχα χρωματικά μοτίβα), προβολείς που στο σκοτάδι δημιουργούν «αστέρια» στο ταβάνι.
  • Μαγική άμμος: μπορεί να λερώσει με ευκολία το σπίτι, ωστόσο με τη χρήση ενός πλαστικού τραπεζομάντηλου, θα απασχολήσει δημιουργικά τα παιδιά. Με την προσθήκη πλαστικών ζώων, μινιατούρων, τούβλων, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για απολαυστικό φανταστικό παιχνίδι..
  • Πλαστελίνη και σετ παιχνιδιού για τη μετατροπή της σε φαγητά, γλυκά/ οικοδομικά υλικά/ κοσμήματα κλπ. Μια μικρή προτροπή! Σκεφτείτε τι θέλετε να προσφέρετε μέσω ενός δώρου.. Άλλοτε δωρίζουμε κάτι για να προσφέρουμε διασκέδαση και άλλοτε επιλέγουμε ένα δώρο που θεωρούμε ότι θα αναγάγει τις γνώσεις του παιδιού σε ένα ορισμένο κομμάτι. Ένας φωτεινός προβολέας, θα χαλαρώσει και θα ταξιδέψει τον αγαπημένο μας, ενώ ένα πάζλ με ομάδες αντικειμένων, θα προσφέρει ένα γνωστικό ερέθισμα. Όλα είναι ωφέλιμα, απλά για τον καθένα μας ίσως διαφέρει η αναλογία του οφέλους..

Μωραΐτη Άννα-Μαρία
Λογοθεραπεύτρια, M.Sc.